Een belangrijk onderdeel van het internationaliseringsaanbod zijn de uitwisselingen. Uitwisselingen zijn een eenmalige gelegenheid om de cultuur van de ander te leren kennen. Wanneer heb je immers de gelegenheid om de cultuur ter plaatse en binnen een gezin te leren kennen? Je slaapt en eet bij het gastgezin en je uitwisselingsbuddy eet en slaapt natuurlijk bij jou als zij hier zijn. Ook plannen we altijd een weekend erbij, zodat je twee dagen met het gastgezin doorbrengt. Na die twee dagen kom je altijd met nieuwe indrukken en leuke ervaringen weer terug bij elkaar. Denk aan uitstapjes in de omgeving, een dagje met de hele familie, naar opa en oma en zelfs al een paar keer naar een heuse bruiloft!
Het gastgezin is altijd even spannend en afwachten, maar de ervaring leert ons, dat ze je met open armen ontvangen en met een traan zien gaan. En vergeet dan je cadeautjes niet ;-).
Bijkomstig voordeel is, dat we op deze manier (middels het bij elkaar eten en overnachten) de kosten kunnen drukken en daarmee internationalisering voor iedereen toegankelijker houden. Voor schooljaar 2023-2024 is voor meerdere uitwisselingen in klas 3 subsidie via ERASMUS+ toegekend. Hierdoor kunnen we de uitwisselingen voor nog meer leerlingen toegankelijker maken.
Tijdens de uitwisselingen zijn er altijd 2 begeleiders van het Odulphus ter plaatse om onze leerlingen met raad en daad bij te staan.
Het programma daar en hier is op elkaar afgestemd. We bezoeken altijd de school. We volgen lessen en er zijn vaak workshops. Ook is er gelegenheid voor een aantal culturele uitstapjes in de omgeving. Soms wordt er 's avonds ook nog wat afgesproken, maar meestal breng je dan tijd met je gastgezin door. Overdag gaan de buddy's soms mee op pad of ze volgen gewoon hun reguliere lessen. Hier in Nederland is dit ook zo. Het kan zijn dat jij gewoon les hebt als je uitwisselingsbuddy hier is. Dat hangt af van het tijdstip en de activiteit.
In klas 3 bieden we verschillende uitwisselingen naar Europese bestemmingen. En hoewel het wellicht soms niet heel ver is, merken we dat onze leerlingen echt uit hun 'comfort-zone' gehaald worden. Niet meer in je eigen bedje bij papa en mama, maar bij een gastgezin in een ander land en in een andere cultuur. Onze leerlingen groeien zichtbaar met deze ervaring! De uitwisselingen duren 7-8 dagen en vinden plaats in het najar (heen) voorjaar (ontvangen). Meestal is dit o.a. tijdens, de zgn. reis-/ projectweek. Ze missen als dat lukt dus navenant geen lessen. Hopelijk komen onze gasten allemaal min of meer gelijktijdig hierheen en dan houden we een heuse internationale week. We hebben dan circa 120 buitenlandse leerlingen over de vloer, die we waar mogelijk met elkaar mixen bij workshops e.d. Dit levert een hele leuke sfeer op. Zeker tijdens de internationale lunch.
Dit jaar zijn er uitwisselingen naar Praag (TSJ), Aguilar (SPA), Avigliana (ITA), Giaveno (ITA) en Francavilla (ITA), Koper (SLO). De utiwissleing naar Denemarken gaat in de geplande vorm niet door, we gaan op zoek naar alternatieven.
In klas 4 verlaten we met onze uitwisselingen de E.U. en de vertrouwde omgeving. We hebben (dankzij ons ISSN-netwerk) 2 fantastische partners weten te vinden in Teheran, Iran (en Yogyakarta, Indonesië voor klas 5).
In Iran krijgen de leerlingen krijgen de unieke kans om naast de eeuwenoude moskeeën en paleizen vooral ook het werkelijke gezicht van de gewone Iraanse bevolking te leren kennen. Ze zijn daarbij al 2 jaar tot de conclusie gekomen dat ons negatieve beeld niet strookt met hun ervaringen.
Naar Teheran gaan we met circa 12 meiden (i.v.m. de meisjesschool aldaar) Er is naast het bezoek aan de gastschool en het gastgezin ook sprake van een culturele rondreis. In Iran worden Jazd/Shiraz, Isfahan en Kashan met de gehele groep en Iraanse begeleiding bezocht.
* IRAN gaat voorlopig NIET door ivm de politieke spanningen *
Om het jaar gaan we met circa 16 leerlingen naar Yogyakarta, Indonesië. In Yogyakarta gaan we de stad uit en het platteland van Java op. We bezoeken plantages en rijstvelden en keren dan via de kust terug naar Yogya. Ook verblijven we als het lukt nog een dag in Jakarta.
De uitwisseling met Indonesië gaat weer plaatvnden in het volgende schooljaar, maar vorige keer bleek de voormalige kolonie een land vol met traditie, prachtige landschappen, zeer vriendelijke mensen en heerlijk eten.
We gingen voor Corona met circa 38 leerlingen naar onze partnerscholen in Wuxi, Changzhou. Dit is gezien de politieke bemoeienis niet meer op een verantwoorde manier mogelijk. We gaan daarom dit schooljaar voor het eerst naar een nieuwe partnerschool in Taiwan. Ook hier bezoeken we eerst de school voor lessen, lezingen en workshops en bezoeken we daarna nog een paar dagen de hoofstap Taipei.
Voor alle uitwisselingen geldt, dat we er een onderzoek(je) aan gekoppeld hebben. Tussen het bezoek daar en het returnbezoek hier in Nederland werken de leerlingen met hun uitwisselingsbuddy aan een vergelijkend onderzoek. Zo vergelijken ze bv. de politiek, het klimaat of de vrijetijdsbesteding of muziekstijlen met elkaar. De uitkomsten van dit onderzoek verwerken ze in een presentatie en dit wordt doorgaans hier in Nederland in circa 5-10 minuten gepresenteerd. De derde klassen hebben hiervoor zelfs een internationale week op onze school waarbij alle uitwisselingslanden aanwezig zijn zodat we de groepen kunnen mengen en er een internationaal publiek ontstaat. Gunstig neveneffect van deze onderzoekscomponent is dat het de onderlinge communicatie tussen de bezoeken in op peil houdt.
Inschrijving gebeurt altijd ruim van tevoren en er wordt geselecteerd door middel van een 'motivatiebrief' (geen loting!). Hierin legt de leerling uit welke meerwaarde een dergelijke uitwisselingen zou hebben voor hem/ haar persoonlijke ontwikkeling. Hoewel we helaas niet altijd voor iedereen een plek hebben, breidt het aantal uitwisselingsscholen zich gestaag uit. Het doel is iedereen die wil (het is nooit verplicht!) minimaal één keer de kans te bieden.
De uitwisselingen vereisen wel altijd een redelijke mate van flexibiliteit en het openstaan voor andere culturen. Je eigen bed slaapt immers altijd het fijnst... Maar de leerlingen die zich hieraan wagen komen bijna zonder uitzondering enorm enthousiast weer terug. De leerlingen houden er naast prachtige ervaringen ook geregeld nieuwe vrienden aan over. Het komt zelfs voor, dat de families elkaar in de vakanties nog even opzoeken. Prachtig nietwaar?
Interesse? Houd de mededelingen op de monitoren en de mail in de gaten voor wanneer de inschrijvingen weer beginnen. Dit zal heel snel na de zomervakantie zijn.