Excellentieprogramma's Decanaat

Pre-hbo programma's

Een aantal hbo-opleidingen biedt mogelijkheden om alvast kennis te maken met studeren op het hbo. Dit zijn vaak langer lopende programma's waarin je gedurende het jaar een aantal bijeenkomsten hebt, soms op de opleiding, soms online. 

Fontys Hogescholen heeft een programma voor leerlingen uit 4/5 havo en 5/6 vwo waarin je werkt aan een casus of product voor de opleiding van je keuze. Je maakt kennis met studeren op het hbo en met de inhoud van opleiding en de lessen worden gegeven door docenten en studenten van de opleiding. De programma's starten in september en worden afgerond in februari.

Op Avans Hogeschool kun je kiezen uit verschillende programma's waarin je lessen volgt en aan een opdracht werkt binnen een bepaalde opleiding. Soms ga je op snuffelstage of werk je samen met een bedrijf uit de buurt. Je wordt begeleid door docenten en studenten van de verschillende opleidingen.

De programma's zijn bedoeld voor leerlingen uit de examenklassen havo en vwo. Je begint in september en uiterlijk in februari rond je het programma af. 

Wil je aan een programma deelnemen? Neem dan contact op met de decaan.  

Coördinator H4-H5: Eefje Denissen, edenissen@odulphus.nl

Coördinator V5-V6: Marcel van Broekhoven, mvbroekhoven@odulphus.nl

Decaan vwo: Suzan Zegers & Maran Born, decaan@odulphus.nl

Pre-University programma's

Wil je naast de reguliere lessen iets extra’s doen? Dan kun je misschien deelnemen aan een van de vele excellentieprogramma’s die worden aangeboden door universiteiten. Dit is niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling… meedoen aan dit soort activiteiten vergroot je netwerk en geeft je  meer kans bij de selectieprocedure van sommige studies.

Een aantal universiteiten biedt de mogelijkheid aan leerlingen van de bovenbouw van het vwo om colleges te volgen of op een andere manier kennis te maken met het universitaire onderwijs. Een greep uit het aanbod zie je hieronder. Heb je zelf een ander interessant programma gevonden? Laat het dan weten aan je coördinator en de decaan.

Het Radboud Pre-University College (PUC) organiseert verschillende activiteiten voor leerlingen uit de bovenbouw van het vwo om zo verbinding te leggen tussen het voortgezet onderwijs en de universiteit. Het PUC biedt een breed scala aan mogelijkheden om kennis te maken met het universitaire onderwijs. Het PUC of Science is bedoeld voor leerlingen met interesse in biologie, informatica, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Het PUC of Society is voor leerlingen met interesse in talen, geschiedenis, rechten, gedrag en/of maatschappij. 

Het TU Delft Pre-University Programme is een programma voor leerlingen uit 5 vwo met een N-profiel, waarin je aan de slag gaat met boeiende onderwerpen en ervaart hoe het is om als ingenieur te denken. Het programma bestaat uit een online deel en een deel waarbij je naar de campus van de universiteit gaat en duurt van oktober tot maart. Kijk voor meer informatie op hun website.

Naast dit meer algemene programma biedt de TU Delft ook de mogelijkheid tot proefstuderen. Je volgt dan een aantal online colleges binnen een bepaalde studierichting en krijgt zo een beter beeld van deze studie. Proefstuderen is bedoeld voor leerlingen uit 5 en 6 vwo die zich al serieus in een bepaalde studie hebben verdiept. Met dit programma kun je ontdekken of deze studie bij je past.

Op de Wageningen University & Research kun je als leerling van 3, 4 of 5 vwo proefcolleges volgen. De colleges gaan altijd over een van de onderzoeksthema's van deze universiteit en bestaan uit een theoretische en een praktisch deel. Heb je al een studie op het oog op deze universiteit en wil je een beter beeld krijgen? Ga dan gratis online proefstuderen. In vier online lessen kun je je verdiepen in deze studie om zo te kijken of deze studie iets voor je is.

Wil je aan een excellentieprogramma deelnemen? Meld dit dan tijdig aan je coördinator en de decaan. De coördinator moet toestemming verlenen om, indien nodig, het programma deels onder schooltijd te volgen. De decaan kan je helpen bij de inschrijving (en in sommige gevallen moet de inschrijving zelfs via de decaan). 

Coördinator V4: Simone Steuns, ssteuns@odulphus.nl

Coördinator V5-6: Marcel van Broekhoven, mvbroekhoven@odulphus.nl

Decaan vwo: Suzan Zegers & Maran Born, decaan@odulphus.nl