Lichamelijke opvoeding

Algemeen

Bij lichamelijke opvoeding zit je nooit stil! Je verlegt je persoonlijke grenzen en breidt je kennis van vele verschillende sporten flink uit. Je gaat veel motorische vaardigheden leren en verbeteren en kruipt ook in de rol van scheidsrechter, coach en hulpverlener. Zo leer je sporten op een andere manier kennen. Doen is ervaren, doen is leuk, lichamelijk opvoeding is leuk!

Onderbouw

In de onderbouw, klas 1 tot en met 3, volgen de leerlingen reguliere gymlessen. In de brugklas worden er wekelijks drie uren lichamelijke opvoeding aangeboden, twee in de gymzalen en een op het veld. Afhankelijk van de richting die de leerlingen in de tweede klas kiezen (havo/vwo) krijgen zij in de 2e klas twee of drie uur lichamelijk opvoeding per week en in de 3e klas twee uur. Omdat we beschikken over een ruim kunstgrasveld kunnen de meeste buitenlessen ook in de winter doorgaan.

Bovenbouw

In de bovenbouw krijgt iedere leerling in ieder leerjaar twee uur lichamelijke opvoeding per week. We bieden een gevarieerd sportprogramma aan waarin ook keuzelessen en buitenschoolse sport oriënterende lessen.

Bovenbouw keuzelessen

Keuzelessen bieden de vakdocenten lichamelijke opvoeding binnen de school aan  klas 4 havo/vwo en klas 5 vwo. Deze lessen bestaan uit onderdelen die niet in de reguliere lessen l.o. worden aangeboden. Hier bij kun je denken aan streetdance, freerun, tumblingbaan, atletiek, boksen, minitrampoline springen en spelontwikkeling. Leerlingen mogen per periode twee onderdelen kiezen, elk onderdeel wordt drie lessen aangeboden. Op deze manier maken de leerlingen in één schooljaar kennis met zes verschillende sporten.

Bovenbouw sportoriëntatie

Sportoriëntatie wordt alleen in de eerste helft van het eindexamenjaar aan de eindexamenklassen aangeboden en vindt binnen en buiten de school plaats. In blokuren maken leerlingen op verschillende locaties kennis met sporten die niet in reguliere lessen behandeld zijn. De lessen worden gegeven door de docenten lichamelijke opvoeding en mensen van de verenigigngen. De docent l.o. is hier uiteraard altijd bij aanwezig. Bij sportoriëntatie kun je denken aan sporten zoals lacrosse, shiatsu, schaatsen, squash, yoga, rugby e.d.

Sportdag

Elk jaar vindt er een sportdag plaats. De klassen 1 en 2 zijn deze dag te gast bij hockeyvereniging Were-di en gaan voetballen, hockeyen, beachvolleyballen en jeu de boules spelen. De klassen 3 tot en met 6 brengen deze dag bij hockeyvereniging Tilburg door en spelen een competitie in de sport waarvoor zij als team kunnen inschrijven. Keuzes zijn voetbal, hockey, frisbee of softbal. Bovenbouwleerlingen zijn deze dag zelf scheidsrechter.

Nationaal SchoolHockey toernooi

Vind je het leuk om in schoolverband mee te doen aan een hockeytoernooi? Dan zit je op het Odulphuslyceum goed! Ieder jaar doen wij met minimaal zes teams mee aan de regionale voorrondes van de schoolhockey competitie. De winnaar van de voorrondes mag naar de finale dag in Amsterdam. Tot nu toe hebben we altijd met één of meerdere teams de landelijke finales gehaald. Deze worden gespeeld op de hockeyvelden van Amsterdam, Hurley en Pinoké. Je bent met een beetje geluk dus twee dagen met een volledig hockeyteam op pad. De docenten l.o. begeleiden de teams. Bij heel veel inschrijvingen houden we officiële selectiewedstrijden op ons eigen kunstgrasveld.

Regionaal Softbaltoernooi

Sinds schooljaar 2013-2014 doet onze school ook  mee met het regionaal softbaltoernooi. Een onderlinge softbalcompetitie waaraan alle middelbare scholen uit Goirle, Tilburg, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Boxtel en Oirschot mee kunnen doen. Eerste klassers en tweede klassers spelen in een gemengde competitie, zo ook de derde - en vierdeklassers.
Wie weet sla jij straks wel een home-run tegen je oude klasgenoten van de basischool!?

Lex van Beurden

Lichamelijke Opvoeding (sectievoorzitter)

lvbeurden
@odulphus.nl

Geert Coret

Lichamelijke Opvoeding
Gebouwenbeheer

gcoret
@odulphus.nl

Eefje Denissen

Lichamelijke Opvoeding
Leerlingcoördinator 3-4-5 havo

edenissen
@odulphus.nl

Lisa de Graaf

Lichamelijke opvoeding
Talentbegeleider
vertrouwenspersoon leerlingen

ldgraaf
@odulphus.nl

Tycho van Lierop

Lichamelijke opvoeding

tvlierop
@odulphus.nl

Rins Sparnaaij

Lichamelijke Opvoeding

rsparnaaij
@odulphus.nl

Marte van de Wouw

Lichamelijke Opvoeding

mvdwouw
@odulphus.nl

Flickr Havoblog © Odulphuslyceum