Wiskunde

Wiskunde kom je overal tegen. Nu, om 'even' iets uit te rekenen in bijvoorbeeld de winkel, wat je aan belasting moet betalen, welke telefoonaanbieder voor jou het voordeligst is, welke lening of (studie)financiering en later bij je studie of baan.

Algemeen

De vraag ‘Wat is wiskunde’ is even lastig te beantwoorden als de analoge vraag ‘Wat is muziek’. Maar net zoals bij muziek is het niet lastig wiskunde te herkennen als we het tegen komen. Duidelijk is dat wiskunde zich bezighoudt met getallen, meetkundige figuren en meer in het algemeen structuren en patronen. De eerste wiskundige activiteit van mensen (en meer algemeen waarschijnlijk van de mensheid) is het tellen en optellen van natuurlijke getallen.

Onderbouw

Wat zijn natuurlijke getallen? Hoe noteer je natuurlijke getallen? Om het spel van wiskunde echt goed te kunnen spelen moeten er woorden geleerd worden en afspraken gemaakt net als wanneer je een nieuwe taal leert. De wiskunde is de taal van de wetenschap. Om deze goed te beheersen moet er veel geoefend worden. Dit kost erg veel tijd.

Bovenbouw

Een ander belangrijk aspect van wiskunde is kunnen abstraheren. In de onderbouw is hier al aandacht aan besteed maar dat gaat in de bovenbouw een steeds grotere plaats innemen. Wat je in een bepaalde context hebt geleerd moet je in een andere herkennen en  kunnen toepassen. Dit wordt duidelijker aan de hand van het volgende voorbeeld:

"Jantje, als je drie peren hebt en ik neem er één af, hoeveel hou je er dan over?"
"Dat weet ik niet, oom, wij doen dat enkel met appels." 

Voor vwo moet je na de derde klas een keuze maken uit wiskunde A, B en C. Alleen als je op havo voor het profiel CM (cultuur en maatschappij) kiest kun je je diploma halen zonder wiskunde.

Leerlingen die later een technische of bedrijfseconomische richting op gaan, kiezen voor wiskunde B. De driedeling wiskunde A,B en C loopt redelijk parallel met de drie hoofdstromen in de bovenbouw van havo en vwo: sociaal-economisch, exact en cultureel.

Heb je wiskunde B gekozen, dan kun je er (op vwo) wiskunde D bij kiezen. Op het Odulphuslyceum wordt wiskunde D niet aangeboden op havo.

Barbara Bialecka

Wiskunde (sectievoorzitter)

bbialecka
@odulphus.nl

Sander van Berkel

Wiskunde
Vertrouwenspers. leerlingen
Rekencoördinator

svberkel
@odulphus.nl

Maaike van der Bruggen

Wiskunde
Vertrouwenspersoon
Schoolopleider

mvdbruggen
@odulphus.nl

Lennart Gielissen

Economie

lgielissen
@odulphus.nl

Anca van Hulten

Wiskunde

avhulten
@odulphus.nl

Marion Janssen

Wiskunde
Zorgcoördinator
Rekencoördinator

mjanssen
@odulphus.nl

Tamara Kocken

Wiskunde

tkocken
@odulphus.nl

Kees de Lange

Wiskunde

kdlange
@odulphus.nl

Sofie Pijnenburg

Geschiedenis
Wiskunde

spijnenburg
@odulphus.nl

John Schouten

Wiskunde

jschouten
@odulphus.nl

Ad Spaninks

Wiskunde

aspaninks
@odulphus.nl

Bert Wennekes

Wiskunde

bwennekes
@odulphus.nl

Flickr Havoblog © Odulphuslyceum