Eerste klas gymnasium

Waarom 1e klas gymnasium?

In het schooljaar 2012-2013 zijn we gestart met een eerste klas gymnasium (naast onze gebruikelijke h/v- brugklas). Dit schooljaar hebben we vijf aparte gymnasiumklassen in het eerste leerjaar. De belangrijkste reden is dat we uit ervaring weten dat gymnasiumleerlingen graag bij elkaar in de klas zitten. Logisch, ze hebben immers veel overeenkomsten: ze zijn slim en nieuwsgierig en hebben brede interesses. Het zijn meestal doorzetters die hun verantwoordelijkheid nemen. Ze kunnen in een flink tempo door de leerstof gaan en zo houden ze tijd over voor extra uitdagingen.

Op het Odulphus willen we de kwaliteiten van deze leerlingen optimaal ontwikkelen. In de praktijk blijkt dat gymnasiumleerlingen elkaars kwaliteiten ook versterken. Daarom hebben we - naast een brugklas havo en brugklas havo/atheneum - een eerste klas gymnasium.

Extra vak

De gymnasiasten volgen een bijzonder vak, namelijk ‘humaniora’. In de lessen ‘humaniora’ krijgen ze een algemene inleiding op het gymnasiale onderwijs; het vak schenkt aandacht aan Grieks en Latijn, kent lessen mythologie, filosofie en logica en gaat in op de antieke geschiedenis. Na de eerste klas stromen de meeste leerlingen door naar de tweede klas gymnasium. Een overstap naar de tweede klas van het atheneum behoort dan natuurlijk ook nog steeds tot de mogelijkheden.

Advies docent groep acht

De eerste klas gymnasium staat open voor leerlingen met een ongedeeld vwo-advies. Leerlingen kunnen zichzelf opgeven voor het gymnasium. Na aanmelding nemen wij hierover altijd contact op met de docent van groep acht. 

Instroom in het tweede leerjaar blijft mogelijk

Uit ervaring weten we dat een aantal leerlingen in de brugklas havo/atheneum laat zien óók het gymnasium aan te kunnen. Dat vormt geen probleem: zij gaan na de brugklas verder in de tweede klas van het gymnasium. Natuurlijk is er dan een kleine achterstand; we gaan zorgvuldig na hoe en wanneer de leerling deze kan wegwerken.

Meer weten?

Wil je het allemaal zelf wel eens zien en horen? Maak dan een afspraak met Kristel de Kort, onze brugklas coördinator. Zij vertelt je graag meer over de eerste klas gymnasium.  

Kristel de Kort

Adj.dir. vwo-onderbouw

kdkort
@odulphus.nl

Flickr Havoblog © Odulphuslyceum